+385 1 4655 107

Osiguranje i naplata potraživanja u 2017 godini

Uvod

Osiguranje i naplata potraživanja izuzetno je važan element svake poslovne aktivnosti i oduvijek zanimljiva tema širokom krugu ljudi, budući da se svatko može naći i u poziciji vjerovnika i u poziciji dužnika. U našem dinamičnom zakonodavstvu, česte izmjene dovode do nesigurnosti poduzetnika oko nadležnosti, procedura, troškova i drugih bitnih činjenica o kojima ovisi odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka naplate nekog potraživanja odnosno zahtijevanja ili nezahtijevanja određenog instrumenta osiguranja.

Najvažniji propis koji regulira osiguranje i naplatu potraživanja je Ovršni zakon, koji je u novom tekstu na snagu stupio 15. listopada 2012. godine, zajedno s podzakonskim propisima donesenim na temelju ovog zakona, a posljednje je izmjene pretrpio 1.9.2014. godine. Novi Ovršni zakon uveo je novine kod ovrhe na temelju ovršnih isprava,sadržaja računa kao vjerodostojnih isprava, formalnosti oko izdavanja i naplate zadužnica i bjanko zadužnica, te je u postupak uveo Financijsku agenciju (FINA-u) kao tijelo koje provodi ovrhu, ne samo na novčanim sredstvima dužnika, nego i sudjeluje u postupku prodaje nekretnina.

Kompleksnost navedenog ovršnog sustava i sustava osiguranja u cjelini razlog je zbog kojeg zna doći do poteškoća u svakodnevnom poslovanju malih i velikih poslodavaca i primjeni tog kompleksnog sustava na konkretnu situaciju, tim više jer je postupak osiguranja i naplate potraživanja izuzetno dinamično područje na kojemu nije dovoljno reagirati ispravno, već je dodatno potrebna i brzina u odlučivanju.  

Upravo je zbog toga potrebno ovladati određenim znanjima ne samo iz zakonskog teksta i podzakonskih propisa, nego i sudske i druge prakse iz područja osiguranja i naplate potraživanja  kako bi primjena zakonskih instituta i donošenje odluka bilo ispravno i dosljedno, a potraživanje  u konačnici i naplaćeno. 

Na tečaju naučite kako nastaju i prestaju tražbine, kako izabrati odgovarajući instrument osiguranja naplate potraživanja, koje je značenje opomena i priznanja duga, na koji način pokrenuti postupak naplate potraživanja na temelju vjerodostojnih i ovršnih isprava i u čemu se ti postupci razlikuju, u čemu je privlačnost zadužnice i kakva je njezina pravna narav, može li se išta učiniti u smjeru naplate potraživanja ako nemamo niti jedan instrument osiguranja, koje je razgraničenje  u nadležnosti sudova i javnih bilježnika u ovršnim postupcima, što kao poslodavci moramo činiti povodom ovršnih isprava koje nam stižu na naplatu, kako voditi prednosni red osnova za plaćanje, što je predmet a što sredstvo ovrhe, koji su zastarni rokovi za potraživanja, zatezne kamate, suglasnost o zapljeni plaće, izravna i sudska ovrha, detalji postupka izravne naplate putem Financijske agencije, istraživanje imovine dužnika itd.

Kroz stvarne, praktične, primjere doznajte sve o postupcima osiguranja i naplate potraživanja i učinite interne procedure osiguranja i naplate učinkoivitijima.

Ciljna skupina

Seminar je namijenjen radnicima, članovima uprava (direktorima) društava, voditeljima odjela ili drugih organizacijskih oblika poslodavaca koji se u svome svakodnevnom radu služe navedenim propisima odnosno na bilo koji način dolaze u doticaj s problematikom naplate ili osiguranja naplate potraživanja.

DatumMjestoCijena  
30.1.2018Zagreb1499 Kn + PDVPrijavite se 
28.11.2018Zagreb1499 Kn + PDVPrijavite se 

Predavač

Darko Graf dipl. iur.

 Nakon završenog pripravničkog staža u odvjetništvu, položenog pravosudnog ispita i upisa u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore, osniva i započinje rad u vlastitom odvjetničkom društvu Alija Hrastinski & Graf, j.t.d. sa sjedištem u Zagrebu, u kojem i trenutno radi kao odvjetnik. U odvjetništvu je neprekidno od 2003. godine, od kada se

Raspored seminara

Raspored seminara

08:45 - 09:00 Prijam i registracija polaznika

09:00 - 11:00

  • Nastanak i prestanak tražbina

11:00 - 11:30 Pauza za kavu

11:30 - 13:00

  •  Osiguranje tražbina

13:00 - 14:00 Pauza za ručak

14:00-16:00

  • Naplata potraživanja

Lokacija održavanja seminara:

Verlag Dashofer 
Draškovićeva ulica 49
10 000 Zagreb

Prijavite se. Pristup omogućen samo registriranim korisnicima.
Prijavite se.

Ostali seminari predavača:

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima