+385 1 4655 107

Zakon o zaštiti potrošača - ZAKONSKI OKVIRI

Uvod

Razvojem slobodnog tržišta neminovno dolazi i do razvoja instituta prava zaštite potrošača.  U početku je ta zaštita bila nedovoljna, ali ulaskom Republike Hrvatske u EU i preuzimanjem europskih rješenja i pravnih postignuća iz područja zaštite potrošača, situacija se razvijala i dalje se razvija u korist potrošača.  

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA
 ima za cilj, zajedno s ostalim propisima u ovome području, unaprijediti sustav zaštite potrošača do razine kakva postoji u ostalim državama članicama EU. Zaštita potrošača zanimljiva je tema izuzetno širokom krugu ljudi, jer smo svi mi potrošači i svakoga dana može doći do povrede naših zakonom propisanih prava. Poduzetnicima je ova tema zanimljiva jer obrađuje prava koja oni u odnosu na potrošače svojih proizvoda i/ili usluga moraju poštivati. Nepoštivanje potrošačkih prava može biti skupa poslovna odluka ili propust. Zbog toga je i poduzetnicima i potrošačima najbolje upoznati se s pravnim okvirom zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj  zajedno s dorađenim posljednjim izmjenama od 21.10.2015. godine. Navedeni zakon nije jedini izvor prava koji regulira područje zaštite potrošača. On tek zajedno s ostalim propisima u području zaštite potrošača čini sustav pravila kojih se poduzetnici moraju pridržavati u odnosu s potrošačima svojih roba i/ili usluga.

Nepoštivanje tih pravila može imati teške posljedice na poslovanje određenog poduzetnika i/ili zdravlje potrošača. Sadašnji sustav propisa mogao bi postati trajniji okvir cjelokupnog sustava zaštite potrošača, jer je usklađen s propisima Europske unije, pa bi i to mogao biti dodatni poticaj svima da se detaljnije s njime upoznaju. Upravo o tome sustavu zaštite potrošača bit će riječ na ovome seminaru.

Ciljna skupina

Radionica je namijenjena svima, no preporučuje se poduzetnicima, posebice članovima uprava (direktorima) društava, voditeljima odjela ili drugih organizacijskih oblika poslodavaca koji u svome svakodnevnom radu imaju priliku odlučivati o pravima potrošača odnosno na bilo koji način dolaze u doticaj s problematikom zaštite prava potrošača. 

DatumMjestoCijena  
9.10.2017Ispričavamo se, ali nije moguće naručiti seminar u ovom terminu

Pošaljite upit za novi termin radionice
1499 Kn + PDVIspričavamo se, ali nije moguće naručiti seminar u ovom terminu

Pošaljite upit za novi termin radionice
 

Predavač

Darko Graf dipl. iur.

 Nakon završenog pripravničkog staža u odvjetništvu, položenog pravosudnog ispita i upisa u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore, osniva i započinje rad u vlastitom odvjetničkom društvu Alija Hrastinski & Graf, j.t.d. sa sjedištem u Zagrebu, u kojem i trenutno radi kao odvjetnik. U odvjetništvu je neprekidno od 2003. godine, od kada se

Raspored seminara

08:45-09:00 Prijem i registracija polaznika

09:00-11:00 Općenito o sustavu zaštite prava potrošača (propisi koji je reguliraju)
                        - Nacionalni program zaštite potrošača i Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača
                        - Zakon o općoj sigurnosti proizvoda
                        - Zakon potrošačkom kreditiranju, potrošači i kreditne institucije, HROK
                        - Zakon o zaštiti potrošača

11:00-11:30 Pauza za kavu

11:30-13:00 Sustav obavješćivanja o štetnom proizvodu-RAPEX
                        - Prava potrošača iz Zakona o obveznim odnosima
                        - Elektronička trgovina i prava potrošača
                        - Udruge potrošača i savjetovališta potrošača

13:00-14:00 Pauza za ručak

14:00-16:00 Zabrane reklamiranja
                      - Postupak zaštite prava potrošača
                      - Nadležna tijela u postupku zaštite potrošača

 

Mjesto održavanja

Verlag Dashofer

P. Šubića 42/1

10000 Zagreb

 

Prijavite se. Pristup omogućen samo registriranim korisnicima.
Prijavite se.

Ostali seminari predavača:

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima