Verlag Dashöfer |  +385 1 4655 107

Ugovor o građenju i njegova provedba u praksi

Uvod

Građevinski sporovi sporovi su s najvećim vrijednostima stoga je njihov ishod značajan za cjelokupno gospodarstvo. U praksi su sporna neka pitanja koja ćemo na ovom tečaju razmotriti s aspekta primjene Posebnih uzanci o građenju i FIDIC ugovora. Postoji veći broj propisa koji reguliraju materiju građenja – kako upravnopravni tako i građanskopravni.

"U posljednjih dvadesetak godina praksa javne nabave, ali i privatnih investicija pokazala je da jedna vrsta ugovora odskače po svom značaju. To je ugovor o građenju koji ne može biti standardiziran, jer se odnosi na različite vrste investicija. Rezultat takvog stanja s pravne strane je činjenica da ugovori o građenju predstavljaju statistički najveći financijski volumen arbitražnih i drugih sporova."

- Mićo Ljubenko, dipl. iur.

Poznato je da se značajan broj ugovora o građenju prepisuje iz ranijih predložaka. U njima se u pravilu samo mijenjaju rokovi, cijene, stranke i predmeti gradnje, tj. ono što je nužno, dok se same pravne klauzule ne analiziraju prilikom ugovaranja. Naručitelji u ugovoru o građenju u pravilu nisu građevinske struke, a kao strana koja sastavlja ugovor preuzimaju punu odgovornost za kvalitetu tih ugovora. Poslovna praksa, sukladno mijenjanju zakona i propisa koji reguliraju materiju građenja, se stalno mijenja. Ako klauzule ugovora o građenju, cijeni, rokovima, ugovorenoj kazni, načinima plaćanja, vrsti materijala, odgovornosti i jamstvu izvođača itd. nisu jasno definirane može doći do velikih financijskih gubitaka i sa strane naručitelja i sa stane izvođača radova.

Ciljna skupina

Webinar je namijenjen svima koji se suočavaju s problemima građevinskog prava - odvjetnicima, graditeljima, investitorima, dizajnerima, stručnim suradnicima u upravnim jedinicama i drugima koji su uključeni u proces pripreme, prihvaćanja i provedbe ugovora o izgradnji i drugih vrsta ugovora u praksi. Također, namijenjen je svima koji žele proširiti svoja znanja i naučiti nešto novo.

DatumMjestoCijena  
11.12. – 12.12.2023Ispričavamo se, ali nije moguće naručiti seminar u ovom terminu

Pošaljite upit za novi termin radionice
425 Kn + PDVIspričavamo se, ali nije moguće naručiti seminar u ovom terminu

Pošaljite upit za novi termin radionice
 

Predavač

Mićo Ljubenko dipl. iur.

Nakon završene srednje škole i Pravnog fakulteta u Zagrebu upisan je u imenik odvjetnika 1996. godine. Završio je tečaj za članove Nadzornog odbora pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Član je radne skupine pri Ministarstvu pravosuđa za Stečajni zakon te Radne skupine za nove Posebne uzance o građenju pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog

Raspored seminara

1. dan: Uzance o građenju, FIDIC ugovori i ugovor o građenju - aspekt javne nabave, 11.12.2023. od 14:00 do 17:00 sati
Predavač: Mićo Ljubenko, dipl. iur.

 • Općenito o ugovoru o građenju
 • FIDIC ugovori
 • Posebne uzance o građenju (PUG)
 • Općenito o ugovornoj cijeni
 • Izvantroškovnički radovi (VTR)
 • Okončani obračun
 • Ugovor o građenju s aspekta javne nabave

2. dan: Ugovorni odnosi u građevinskom pravu i odgovornost pojedinih sudionika u izgradnji, rizici u naplati garancija, 12.12.2023. od 14:00 do 17:00 sati
Predavač: Mićo Ljubenko, dipl. iur.

 • Općenito o odnosima iz ugovora o građenju
 • Odgovornost sudionika u izgradnji
 • Naplata garancija
 • Zakašnjenje
 • Ugovorna kazna – penali
 • Obrada primjera iz sudske praske i priprema za ispit

*NAPOMENE: Organizator zadržava pravo izmjene termina održavanja i redoslijeda tema unutar programa zbog koordinacije s predavačima.


Prijavite se. Pristup omogućen samo registriranim korisnicima.
Prijavite se.

Ostali seminari predavača:

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima