Verlag Dashöfer |  +385 1 4655 107

Zakon o zaštiti potrošača - ZAKONSKI OKVIRI

Uvod

Razvojem slobodnog tržišta neminovno dolazi i do razvoja instituta prava zaštite potrošača.  U početku je ta zaštita bila nedovoljna, ali ulaskom Republike Hrvatske u EU i preuzimanjem europskih rješenja i pravnih postignuća iz područja zaštite potrošača, situacija se razvijala i dalje se razvija u korist potrošača.  

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA
 ima za cilj, zajedno s ostalim propisima u ovome području, unaprijediti sustav zaštite potrošača do razine kakva postoji u ostalim državama članicama EU. Zaštita potrošača zanimljiva je tema izuzetno širokom krugu ljudi, jer smo svi mi potrošači i svakoga dana može doći do povrede naših zakonom propisanih prava. Poduzetnicima je ova tema zanimljiva jer obrađuje prava koja oni u odnosu na potrošače svojih proizvoda i/ili usluga moraju poštivati. Nepoštivanje potrošačkih prava može biti skupa poslovna odluka ili propust. Zbog toga je i poduzetnicima i potrošačima najbolje upoznati se s pravnim okvirom zaštite potrošača u Republici Hrvatskoj  zajedno s dorađenim posljednjim izmjenama od 21.10.2015. godine. Navedeni zakon nije jedini izvor prava koji regulira područje zaštite potrošača. On tek zajedno s ostalim propisima u području zaštite potrošača čini sustav pravila kojih se poduzetnici moraju pridržavati u odnosu s potrošačima svojih roba i/ili usluga.

Nepoštivanje tih pravila može imati teške posljedice na poslovanje određenog poduzetnika i/ili zdravlje potrošača. Sadašnji sustav propisa mogao bi postati trajniji okvir cjelokupnog sustava zaštite potrošača, jer je usklađen s propisima Europske unije, pa bi i to mogao biti dodatni poticaj svima da se detaljnije s njime upoznaju. Upravo o tome sustavu zaštite potrošača bit će riječ na ovome seminaru.

Ciljna skupina

Predavač

Darko Graf dipl. iur.

 Nakon završenog pripravničkog staža u odvjetništvu, položenog pravosudnog ispita i upisa u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore, osniva i započinje rad u vlastitom odvjetničkom društvu Alija Hrastinski & Graf, j.t.d. sa sjedištem u Zagrebu, u kojem i trenutno radi kao odvjetnik. U odvjetništvu je neprekidno od 2003. godine, od kada se

Raspored seminara

08:45-09:00 Prijem i registracija polaznika

09:00-11:00 Općenito o sustavu zaštite prava potrošača (propisi koji je reguliraju)
                        - Nacionalni program zaštite potrošača i Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača
                        - Zakon o općoj sigurnosti proizvoda
                        - Zakon potrošačkom kreditiranju, potrošači i kreditne institucije, HROK
                        - Zakon o zaštiti potrošača

11:00-11:30 Pauza za kavu

11:30-13:00 Sustav obavješćivanja o štetnom proizvodu-RAPEX
                        - Prava potrošača iz Zakona o obveznim odnosima
                        - Elektronička trgovina i prava potrošača
                        - Udruge potrošača i savjetovališta potrošača

13:00-14:00 Pauza za ručak

14:00-16:00 Zabrane reklamiranja
                      - Postupak zaštite prava potrošača
                      - Nadležna tijela u postupku zaštite potrošača

 

Mjesto održavanja

Verlag Dashofer

P. Šubića 42/1

10000 Zagreb

 

Prijavite se. Pristup omogućen samo registriranim korisnicima.
Prijavite se.

Ostali seminari predavača:

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima