Verlag Dashöfer |  +385 1 4655 107

Računovodstveno praćenje online prodaje

Uvod

Mogućnosti prenošenja informacija, roba i usluga internetom otvara put novim tržištima i djelatnostima. U današnje vrijeme poslovanje putem interneta dobiva na velikom značaju. Online prodaja, odnosno prodaja putem interneta, odvija se kao prodaja na veliko ili malo u elektroničkom obliku. Za obavljanje trgovine putem interneta potrebno je osigurati određene uvjete kao što su registriranje djelatnosti i tehnički uvjeti.

Računovodstveni tretman online prodaje nailazi na niz pitanja kao što su mjesto oporezivanja, problem dvostrukog oporezivanja, utvrđivanje uporišne točke oporezivanja te razgraničenja predmeta oporezivanja.

Postoje mnoga tehnološka rješenja u vezi prikupljanja poreza u elektroničkoj trgovini. Kako je to riješeno u Republici Hrvatskoj? Donošenjem Zakona o elektroničkoj trgovini, Zakona o elektroničkom potpisu te Zakona o elektroničkoj ispravi i ostalih zakona, pridružili smo se zemljama koje su otklonile pravne zapreke u obavljanju elektroničke trgovine te se zakonodavno uskladili sa zahtjevima EU.

Najveći problem na koji poduzetnici nailaze jest utvrđivanje lokacije kupca. Naime, sadašnje rješenje, prema kojemu se lokacija određuje prema prijavi samog kupca te adresi na koju se šalje račun s kreditne kartice, nije dovoljno da bi se osiguralo da se proizvodi u usluge zaista oporezuju ondje gdje se i troše. I dalje postoje mnorogbrojni izazovi u online trgovini sa kojima se svakodnevno susrećemo, ali i na kojima se intenzivno radi.

DatumMjestoCijena  
28.9.2020ONLINE1199 Kn + PDVPrijavite se 

Predavač

Maja Hleb dipl.oec

Stalna je sudska vještakinja za područje ekonomije pri Županijskom sudu u Varaždinu. Na rukovodećim poslovima u računovodstvu, financijama i porezima radi 28 godina. Između ostalog, bila je pročelnica Porezne uprave - Područnog ureda Koprivnica, predsjednica uprava komunalnih trgovačkih društava, članica gradskih i županijskih odbora za gospodarstvo i razvoj.

Prijavite se. Pristup omogućen samo registriranim korisnicima.
Prijavite se.

Ostali seminari predavača:

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima