+385 1 4655 107

Transferne cijene i priprema dokumentacije o transfernim cijenama

Uvod

Transferne cijene su cijene koje se dogovaraju unutar grupe društava, a često služe za neopravdano premještanje dobiti u zemlje gdje je stopa poreza na dobit niža, pa su radi toga i učestalo predmet nadzora od poreznih uprava. Poslovanje između povezanih osoba je zbog svojih specifičnosti podložno strožem i detaljnom poreznom nadzoru u odnosu na poslovanje sa nepovezanim osobama. U postupku poreznog nadzora veliku ulogu ima snaga argumenata i činjenica,  jer je teret dokaza na strani poreznog obveznika,  pa je vrlo važno da porezni obveznici u kontinuitetu pripremaju i dopunjuju dokaznu dokumentaciju.

Novina koja prati ovaj seminar je upravo ta, da se od sada pregled transakcija sa povezanim osobama koji se dostavlja u 2017.,a predaje za 2016. Sama studija o transfernim cijenama je formalni dokument propisan Zakonom o porezu na dobit RH, OECD, smjernicama o transfernim cijenama, te internim priručnikom o nadzoru transfernih cijena. U zadnjih godinu dana su izrazito atraktivne u međunarodnom okružju jer su predmet značajnih razgovora međunarodnih organizacija oko strukture same dokumentacije koja ih potkrepljuje.

U našem zakonodavstvu su transferne cijene prisutne od 2005. pa nadalje, a ponder istih se intenzivirao negdje u 2008. godini kad je porezna uprava nabavila specijalizirane baze podataka potrebne za utvrđivanje ispravnosti takvih cijena (Amadeus, Orbis, KtMine, Royalty Stat itd.).

Vezano uz izmjene koje nas očekuju, izdvojili bismo jednu bitnu, a to je tzv. Advance pricing agreement (ili APA). To je ugovor između poreznog obveznika i porezne uprave o načinu fakturiranja između povezanih osoba, a koji se već dugo koristi u svijetu. Na primjeru IBM-a, to bi značilo da bi IBM i porezna dogovorili kako će IBM fakturirati usluge call centra kojeg je otvorio u RH i takav dogovor bi bio obvezujući za obije strane. APA je odličan instrument jer uklanja poreznu nesigurnost u poslovanju između povezanih osoba.

Sam seminar je zamišljen kao radionica gdje ćemo na praktičnim primjerima prikazati izradu pojedinih poglavlja samog elaborata, kao i ukazali na najznačajnije probleme u izradi studije.

Ciljna skupina

Edukacija je namijenjena menadžerima računovodstva i financija, nabave i prodaje, svima koji sudjeluju u kreiranju poslovne i porezne politike društva, svima koji rade na poslovima računovodstva i financija te plana i analize.

DatumMjestoCijena  
4.12.2017Ispričavamo se, ali nije moguće naručiti seminar u ovom terminu

Pošaljite upit za novi termin radionice
1499 Kn + PDVIspričavamo se, ali nije moguće naručiti seminar u ovom terminu

Pošaljite upit za novi termin radionice
 

Predavač

dipl.oec. Ksenija Kramar ovlašteni revizor i porezni savjetnik

Završila je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1981. godine. Radno iskustvo stjecala je radom u Ljubljanskoj banci d.d. Zagreb u kojoj je radila od 1981.-1990. godine na poslovima analize razvoja i poslovanja pojedinih poduzeća za pripremu odluka bančinih tijela o investicijskom i dugoročnom kreditiranju kao voditelj odjela dugoročnog

Raspored seminara

08:45-09:00 prijem i registracija polaznika

09:00-11:00 Zakonski okvir iz područja transfernih cijena
                       - definicija transfernih cijena
                       - definicija povezanih osoba
                       - tko je osoba koja ima povoljniji porezni položaj
                       - porezna osnovica
                       - metode određivanja transfernih cijena

11:00-11:30 pauza za kavu

11:30-13:00 Problematika transfernih cijena
                       - načelo neovisnosti
                       - analiza usporedivosti
                       - financijski tokovi između povezanih osoba
                       - faktori oblikovanja transfernih cijena
                       - dokumentacija vezana uz dokazivanje vjerodostojnosti transfernih cijena i  specifičnosti određenih transakcija

13:00-14:00 pauza za ručak

14:00-16:00 Praktični primjeri (skraćeni) izrade studije o transfernim cijenama uz prezentaciju izrade „benchmarking“ analize pomoću baze podataka Amadeus
                       -  diskusija – dodatna pitanja polaznika edukacije

Verlag Dashöfer d.o.o., centar za obrazovanje i izdavačku djelatnost
Draškovićeva ul. 49
10000 Zagreb

Prijavite se. Pristup omogućen samo registriranim korisnicima.
Prijavite se.

Ostali seminari predavača:

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima