Verlag Dashöfer |  +385 1 4655 107

Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma u 2024.

Uvod

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma nastavljena je izgradnja stabilnog zakonodavnog okvira kao temelja za učinkovito sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Rezultat toga je i vrlo visoki rang Republike Hrvatske koja je ušla u top 10 najmanje rizičnih zemalja za pranje novca prema Baselskom indeksu.

Znate li kolike su kazne?

"Novčanom kaznom u iznosu od 4640,00 do 132720,00 eura kaznit će se za prekršaj pravna osoba: ako ne izradi analizu rizika tako da bude razmjerna veličini obveznika te vrsti, opsegu i složenosti njegova poslovanja ili ju propusti redovito ažurirati, uskladiti sa smjernicama nadležnoga nadzornog tijela ili ju dostaviti nadzornom tijelu na njegov zahtjev te ako pri izradi analize rizika ne uzme u obzir izvješća o rezultatima Nacionalne procjene rizika i Nadnacionalne procjene rizika."

Izvor: 

Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (Narodne novine, br. 108/17). U Narodnim novinama broj 1/19 od 3. siječnja 2019. objavljen je novi Zakon o izmjenama i dopunama o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (Narodne novine, br. 39/2019)

Namjena webinara temeljito je upoznati polaznike sa svim aktualnim obvezama vezano uz primjenu samog zakona, posebice s mjerama koje poduzimaju obveznici radi sprječavanja i otkrivanja pranja novca i financiranja terorizma i načinom njihove provedbe, dubinskom analizom stranke, mjerama utvrđivanja i provjere identiteta stranke.

DatumMjestoCijena  
19.4.2024Ispričavamo se, ali nije moguće naručiti seminar u ovom terminu

Pošaljite upit za novi termin radionice
170 Kn + PDVIspričavamo se, ali nije moguće naručiti seminar u ovom terminu

Pošaljite upit za novi termin radionice
 

Predavač

Darko Terek magistar pravnih znanosti i odvjetnik s položenim javnobilježničkim ispitom i ispitom za stečajnog upravitelja. 
Posjeduje veliko iskustvo u struci, među ostalima rad u gospodarstvu, pravosuđu i odvjetništvu. 
Objavio je veliki broj  priručnika, sudjelovao kao predavač na mnogim seminarima, simpozijima i radionicama. 

Raspored seminara

Predviđeno trajanje webinara je od 9 do 12 sati. 

Sadržaj:

 • izmjene Zakona koje su stupile na snagu tijekom 2023. godine
 • dva nova pravilnika koji su u primjeni od sredine 2023. godine:

  • Pravilnik o upisu u registar i vođenju registra pravnih i fizičkih osoba koje se bave djelatnošću pružanja usluga povezanih s trustovima i trgovačkim društvima te prometom plemenitih metala i dragog kamenja (Nar. novine, br. 59/23, stupio na snagu 3.6.2023.)
  • Pravilnik o vođenju registra pružatelja usluga virtualne imovine i procjene dobrog ugleda fizičkih osoba u pružateljima usluga virtualne imovine (Nar. novine, br. 69/23, stupio na snagu 6.7.2023.)
 • važeći propisi koji uređuju materiju sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma (zakoni, pravilnici, odluke i smjernice)
 • temeljni pojmovi radi razumijevanja i praćenja obveza vezanih uz SPNFT
 • obveznici provedbe mjera SPNFT, tj. tko je dužan primjenjivati propise iz područja SPNFT i koje su njihove obveze
 • interni akti koje obveznici moraju donijeti (politike, kontrole i postupci za SPNFT)
 • mjere dubinske analize i način provođenja tih mjera
 • tko su politički izložene osobe i njihov položaj u SPNFT
 • nadzorna tijela koja nadziru provođenje propisa o SPNFT (Ured za sprječavanje pranja novca kao FOJ, Financijski inspektorat, Porezna uprava, HANFA i HNB)
 • specifičnosti profesionalnih djelatnosti (javnih bilježnika, odvjetnika, revizora, poreznih savjetnika i vanjskih računovođa)
 • Nacionalna i Nadnacionalna procjena rizika

Polaznici će dobiti potvrdu da su za 2024. godinu proveli stručno osposobljavanje i izobrazbu u vezi SPNFT.


Prijavite se. Pristup omogućen samo registriranim korisnicima.
Prijavite se.

Ostali seminari predavača:

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima