Verlag Dashöfer |  +385 1 4655 107

Odgođena porezna imovina i odgođene porezne obveze

Uvod

U obračunskom razdoblju za određene stavke imovine i obveza mogu nastati privremene razlike između njihovih knjigovodstvenih iznosa u bilanci, tj. računovodstvene osnovice i porezne osnovice. Učinke spomenutih razlika potrebno je uzeti u obzir prilikom utvrđivanja poreza na dobit. Privremeni karakter ovih razlika proizlazi iz činjenice što razlike nastaju u jednom razdoblju, a ukinut će se u sljedećim razdobljima. Razlikuju se odbitne i oporezive privremene razlike, a njihovi se učinci iskazuju kao odgođena porezna imovina, odnosno odgođene porezne obveze. Odgođena porezna imovina priznaje se za odbitne privremene razlike kod kojih je računovodstvena osnovica imovine manja ili obveze veća od njihove porezne osnovice, u slučajevima prijenosa poreznog gubitka ili neiskorištenih poreznih olakšica. Odgođene porezne obveze priznaju se za sve oporezive privremene razlike kada je računovodstvena osnovica imovine veća ili obveze manja u odnosu na njihovu poreznu osnovicu. S računovodstvenog aspekta, priznavanje i mjerenje odgođenih poreza definirano je HSFI-om 14 – Vremenska razgraničenja te MRS-om 12 – Porezi na dobit.

Pridružite nam se na webinaru te saznajte više o računovodstvenim i poreznim propisima primjenjivim kod utvrđivanja privremenih razlika te njihovom računovodstvenom iskazivanju kao odgođenih poreza.

Ciljna skupina

Webinar je namijenjen knjigovođama, računovođama, vlasnicima trgovačkih društava i svima koje zanima porezni status privremenih razlika između stavki u računu dobiti i gubitka i njihovog statusa u porezne svrhe.

DatumMjestoCijena  
15.4.2024Ispričavamo se, ali nije moguće naručiti seminar u ovom terminu

Pošaljite upit za novi termin radionice
170 Kn + PDVIspričavamo se, ali nije moguće naručiti seminar u ovom terminu

Pošaljite upit za novi termin radionice
 

Predavač

mr. sc. Silvija Pretnar Abičić, ovlašteni revizor i interni revizor

Završila je Poslijediplomski studij Računovodstvo, revizija i financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2012. godine. Ovlašteni je revizor od 2008. godine i interni revizor (specijalist za gospodarstvo) od 2009. godine. Osnivačica je i direktorica društva ACQUIRO ASSURANCE & AUDIT d.o.o. registriranog za reviziju, poslovno savjetovanje te ostale

Raspored seminara

Predviđeno trajanje webinara: od 9 do 13 sati.

Iz programa izdvajamo:

1. Definiranje stalnih i privremenih razlika

2. Računovodstveni aspekt odgođene porezne imovine
- priznavanje i mjerenje
- primjeri knjiženja (vrijednosno usklađenje, nerealizirani gubici, preneseni porezni gubici, itd.)
- iskazivanje u prijavi poreza na dobit


3. Računovodstveni aspekt odgođene porezne obveze
- priznavanje i mjerenje
- primjeri knjiženja (revalorizacija dugotrajne materijalne imovine, fer vrijednost financijske imovine)
- iskazivanje u prijavi poreza na dobit


Prijavite se. Pristup omogućen samo registriranim korisnicima.
Prijavite se.

Ostali seminari predavača:

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima